Teakpuun ominaisuudet

Teakpuun tyypillisiä ominaisuuksia

Teakpuu (Tectona Grandis) kasvaa etupäässä Aasiassa ja Etelä- Amerikassa. Se on kaikkein rasvaisin trooppinen puulaatu, koska se sisältää paljon öljyä. Teak puu on pehmeää ja kalkkipitoista. Lyhyesti sanottua kyse on kestävästä puulaadusta, joka kestää hyvin kuumuutta sekä säävaihteluja.
Aurinko, huono sää ja tuuli vaikuttavat kuitenkin teakpuun ulkonäköön kolmella tavalla.

  1. Teakpuu muuttuu harmaaksi hapen ja auringonvalon (UV) joutuessa kosketuksiin kalkkipitoisen teakpuun kanssa.
  2. Lika ja kosteus imeytyvät puuhun ja jäävät sen syihin.
  3. On mahdollista, että harmaiksi muuttuneet teak pintoihin syntyy kuivumisen tuloksena pieniä hiushalkeamia.

Vain yli 60 vuotta vanhoista puista saatu teakpuu harmaantuu. Siitä käytetään nimitystä ”vanha” teak. Tällainen teak kestää 30-40 vuotta. ”Nuori” teakpuu muuttuu pikemminkin mustaksi kuin harmaaksi ja likaantuu myös paljon nopeammin levän ja homeiden vaikutuksesta. ”Vanha” teakpuu on laadultaan parempaa kuin ”nuori” ja siksi myös kalliimpaa.

Star brite -valikoimasta löytyy täydellinen sarja tiikinhoitoon

Jos valitset mieluummin harmaantuneet teak pinnat värin säilyttämisen sijasta, puun kuivumiselle ja likaantumiselle ei voi juuri tehdä mitään. Voit estää sen vain käyttämällä teakpuusta peräisin olevasta luonnollisesta raaka-aineesta valmistettua tiikkiöljyä tai Teak Sealeria. Kysy kauppiaaltasi Star brite tuotteita tähän tarkoitukseen tai tilaa tuotteet verkkokaupasta.

Jos haluat säilyttää teakpuun värin etkä halua, että ne harmaantuvat, voit hidastaa tätä prosessia käsittelemällä teakpinnat teaköljyllä tai Teak Sealerilla, jossa on UV- suoja. Teak öljy sekä teak-sealer auttavat torjumaan likaa ja kosteutta nopeammin, jotta mahdollisuus (mustan) kerrostuman syntymiseen on huomattavasti pienempi. Puu on elävä materiaali! Ajatellaan vaikka veneiden teakpintoja. Kauniilla ja aurinkoisella ilmalla puuhun voi syntyä halkeamia, jotka umpeutuvat yleensä kun sataa. Teakpuuhun pätee täsmälleen sama; mahdolliset hiushalkeamat umpeutuvat jälleen sateisella ilmalla, sulkien kerääntyneen lian puun sisälle.

Ennen öljyämistä tapahtuvan kunnostuksen parhaan tuloksen aikaansaamiseksi tarvitaan kaksi tuotetta; toinen puhdistamiseen ja vihreän kerrostuman, lian, homejälkien, vesi-, viini- ja rasvatahrojen poistamiseen sekä toinen tuote luonnollisen puunsyyrakenteen vaalentamiseen ja puun pitämiseen hyvässä kunnossa.

Tiikin peseminen ja kirkastaminen

Monet puhdistavat Teakpuu-pintoja esimerkiksi soodalla ja suolalla sekä haalealla vedellä. Syvälle tunkeutunutta likaa, homejälkiä, harmaita kalvoja ja muita tahroja ei voi poistaa tällä tavalla tehokkaasti. Siihen tarvitaan teakinpuhdistusainetta. Ei ole suositeltavaa käyttää vihreää tai muita rasvaisia saippuoita, sillä rasva imee enemmän likaa. Lisäksi se kehittää hometta, jolloin teakpuu likaantuu helpommin. Suurpainepesuria ei missään nimessä saa käyttää. Sitä käytettäessä ruiskutetaan puun pehmeät osat irti ja teakpintaan syntyy vakoja. Tällöin puupinnat ovat vahingoittuneet peruuntumattomasti.

Star brite Teakin puhdistusaine on turvallinen ja helppo käyttää, eikä se sisällä happoja.
Puhdistaa teakin ja muut puupinnat poistaen niistä lian, tahrat ja sään aiheuttamat muutokset.
Ensimmäinen askel (Step 1) harmaan ja likaisen teakin kunnostamisessa.
Puhdistaa puun öljyämistä sekä sealeria varten

Pesun jälkeen on aina suositeltavaa käyttää Teakin kirkastetta, jotta lopputuloksesta saadaan mahdollisimman luonnonvärinen tulos. Tiikkipinta on puhdistuksen jälkeen puhdas, mutta se voi silti olla edelleen harmaantunut sään vaikutuksen aiheuttamien muutosten takia. Teak kirkaste palauttaa tiikille sen alkuperäisen värin ja avaa samalla puun syyt, jolloin tiikkiöljy pääsee imeytymään paremmin ja syvemmälle puuhun. Jos pintaan jää käsittelystä tahroja, viiruja tai likaa, poista kaikki ei toivotut jäljet Star brite Teakin Puhdistuskerällä puun ollessa vielä märkää.

Teakin kirkaste kirkastaa teakpinnan puhdistuksen jälkeen ja avaa puun syyt, jolloin öljy pääsee imeytymään syvemmälle.
Suositellaan käytettäväksi aina teakin puhdistuksen yhteydessä Teak Cleanerin jälkeen.
Helppo käyttää, levitä märälle pinnalle, anna vaikuttaa hetki ja huuhdo. Ei vaadi hankausta.

Tiikin öljyäminen

Käytettäessä teaköljyä tai teak-sealeria molemmat tuotteet estävät puuta kuivumasta. Sen lisäksi teakpinnat kuivuvat nopeammin sateen jälkeen. Hyvän teaköljyn tai teakkyllästeen merkitys on siinä, että sitä käytettäessä ei tule sitä ongelmaa, että puupinnat hikoavat aurinkoisella ilmalla (hikoaminen ei ole hyväksi puun luonnolliselle koostumukselle ja kestävyydelle.) Älä käytä koskaan sisähuonekaluille tarkoitettua tiikki öljyä ulkona oleville puupinnoille! Myöskään pellavaöljyä sisältävää teak-öljyä ei tule käyttää, sillä tällöin teakpinnat muuttuvat mustaksi.
Parhaimman tuloksen saat käyttäessäsi teaköljyjä, jotka ovat valmistettu luonnonmukaisista aineista: Tectona Grandis – puun pihkasta, kuten Star brite öljyt ja kyllästeet jotka kuivuvat nopeasti ja tarjoavat parhaan tuloksen.
Jos teakpuu lakataan tai petsataan, sen pintakerros sulkeutuu sataprosenttisesti. Tällöin puu ei voi enää hengittää ja se saattaa kuivua paljon nopeammin. Sen lisäksi lakkakerroksen alle ilmaantuu melko nopeasti kalkkirenkaita, jotka voidaan poistaa vain hiomalla. Siksi ei ole suositeltavaa lakata tai petsata teakpintoja jotka ovat ulkona. Teakpinnat on suositeltavaa puhdistaa ja suojata ennen talven tuloa hyvin tiikkiöljyllä. Muutoin tiikkiset puupinnat suositellaan puhdistettavan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Tällä tavoin vältytään vanhenemiselta ja puun laadun huononemiselta. näin voit nauttia kauniista teakpinnoista useiden vuosien ajan.

Star brite Premium Teak Öljy on paras viimeistelijä marine teakille sekä muille kovapuupinnoille. Star brite käyttää luonnollista öljyä, joka on erityisesti kehitetty ja kemiallisesti modifioitu kestämään altistusta sekä suolaveden että hankalan ilmaston kanssa. Erityisiä korkea teknologisia lisäaineita on sekoitettu suojaamaan puuta auringon haitallisilta uv-säteiltä. Lopputuloksena on maksimaalinen suoja ja kauneus teak-pinnoille. Ideaalinen käyttää kaikilla kovapuupinnoilla sekä puukalusteilla.

Star brite Teak Sealer on kestävämpää kuin perinteiset öljyt. Sen UV-suoja-aineet
estävät haitallisilta UV-säteiltä ja suojaavat haalistumiselta sekä kulumiselta. Aine
on helppo levittää. Soveltuu erinomaisesti pystysuorille pinnoille valumattomuutensa
vuoksi. Polymeerit hylkivät kosteutta ja säilyttävät Teakin ja muiden kovapuiden
luonnollisen värin.